Szelidi - tó

A Szelidi-tó a Solti-síkság területén elhelyezkedő, 72 hektár vízfelülettel rendelkező kb. 5 km hosszúságban elnyúló tó. A tőle 3 km-re található Dunapataj nagyközséghez tartozik. A tó és az azt övező szikes rétek és legelők 1976 óta védett területek, melyek a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartoznak. Már a törökök is felfedezték a tó gyógyító hatását.

Vizének gyógyító ereje, annak jódtartalmában rejlett, amely mára sajnos jelentéktelen mennyiségre csökkent. Ezen kívül a tó vízminőségének egyediségét a víz szóösszetétele és annak mennyisége jelenti. Az utóbbi évtizedekben a tó vize jelentős változásokon ment keresztül a dunai vizet szállító csatornával való vízpótlás miatt. A vízpótlással a víz minősége ugyan nem romlik, de szikes eredetű szóösszetétele kissé felhígult.

A tó jelenléte és megóvása azért különösen fontos, mert hazánk a szikes tavak jelenlétének nyugati határa Európában. A tó nemcsak természetvédelmi, hanem a turisztikai jelentőségű is, hiszen az ország minden részéről érkeznek ide nyaralni, pihenni és horgászni vágyók. A tó a dél-alföldi régió egyik legjelentősebb turisztikai székhelye.3.jpg szelidi-to-legi-felvetel.jpg szelidi-to-tabla2.jpg szelidi-to.jpg to.jpg

Minden esetre van egy jó ötletünk számodra:

Ha a népművészet szerelmese vagy…

Ha a múlt emlékei hoznak lázba …

Ha a híres paprikánkért látogatsz meg minket…

Ha egyedül érkezel…

Ha családi programot szeretnél…

Ha a barátokkal töltenéd az időt…

Ha a pároddal jössz…

KAPCSOLAT

Tel: +36 30/467-8690

Szent István király út 35.

6300 Kalocsa

NYITVA TARTÁS

Hétfő: 08:00-16:00

Kedd: 08:00-16:00

Szerda: 08:00-16:00

Csütörtök: 08:00-16:00

Péntek: 08:00-16:00

Szombat: Zárva

Vasárnap: Zárva

(c)2019 All rights reserved. - TDM Kalocsa

Készítette: Weboldal-Center